دلمه برگ مو
🔻مواد لازم :
پیاز : یک عدد
لپه : ۱۰۰ گرم
برنج : دو لیوان
سبزی دلمه ( پیازچه، مرزه، شوید، نعناع، جعفری، ترخون ) : ۲۰۰ گرم
روغن مایع : به میزان کافی
گوشت چرخ کرده : ۲۰۰ گرم
برگ مو ( برگ درخت انگور ) : به میزان کافی
نمک : به مقدار لازم
پودر سیر ، پودر فلفل ، پاپریکا ، سماق ، پودر لیمو : به مقدار لازم
🔸مواد لازم برای تهیه سس دلمه :
رب انار : نصف پیمانه
آب : دو پیمانه
روغن : نصف پیمانه
✅ طرز تهیه :
ابتدا لپه را از دو ساعت قبل به همراه مقداری آب در یک کاسه بریزید و اجازه دهید به خوبی خیس بخورد این کار باعث میشود علاوه بر اینکه نفخ لپه برطرف شود لپه زودتر بپزد لپه را پس از خیساندن با مقداری آب و نمک در یک قابلمه کوچک بریزید تا بپزد.
در مرحله بعد برنج را خیس کنید و به صورت جداگانه به همراه مقداری آب و نمک داخل یک قابلمه بریزید و اجازه دهید بپزد، برنج را باید زمانی آبکش کنید که دانه های برنج نرم شده باشند ولی مغز برنج هنوز سفت باشد. پس از
آبکشی برنج را کنار بگذارید.
پیاز را به صورت نگینی ریز خرد کرده سپس یک تا به مناسب را روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن داخل آن بریزید پس از اینکه روغن داغ شد پیاز خرد شده را اضافه کنید و کمی تفت دهید تا پیاز نرم شود سپس پودر پیاز پودر سیر، پودر فلفل پاپریکا پودر لیمو سماق به آن اضافه کنید.
تفت دادن پیاز را ادامه دهید تا به خوبی با ادویه ها مخلوط شود در ادامه گوشت چرخ کرده را به پیاز اضافه کنید و به خوبی تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند و سرخ شود پس از اینکه گوشت سرخ شد تا به را از روی حرارت بردارید. سبزی دلمه را پس از خشک کردن به صورت ساطوری خرد کنید و سرخ کنید و پس از اینکه مخلوط گوشت و پیاز خنک شد به آن اضافه کنید.
لپه ها را هم پس از اینکه به همراه برنج پخته شد به دیگر مواد اضافه کنید و مواد را مخلوط کنید تا یکدست شوند
در مرحله بعدی یک قابلمه مناسب روی حرارت قرار دهید و مقداری آب و نمک داخل آن بریزید پس از اینکه آب به جوش آمد برگهای مو را به مدت ۳دقیقه در آب جوش قرار دهید تا نرم شوند و تغییر رنگ بدهند (البته مدت زمان جوشیدن برگها به ضخامت آنها بستگی دارد برگ انگور عسکری نازک و برگ انگور سیاه کمی ضخیم تر است وقتی که برگها تغییر رنگ دادند قابلمه را از روی حرارت بردارید و مقداری از آب جوش را خالی کنید و آب سرد جایگزین آن
کنید تا حدی که بتوانید بدون سوختن دست برگ ها را از داخل آب بردارید دقت داشته باشید که آبکش کردن برگها باعث پاره شدن آنها می شود. ) هر برگی را که انتخاب کردید قبل از پرکردن با مواد دمبرگ آن را جدا کنید اگر قبل از جوشاندن برگ ها دمبرگ آنها را جدا کنید برگها موقع جوش خوردن پارهمی شود.
برای پیچاندن دلمه مقداری از مایه دلمه را وسط برگ مو قرار دهید و لبه های برگ مو را مانند بقچه برگردانید تا دلمه به طور کامل بسته شود. برای پختن دلمه برگ مو از قابلمه ای استفاده کنید که قطر بزرگی داشته باشد و مجبور نباشد که دلمه ها را به صورت چند ردیف به روی هم بچینید چون در این صورت سس دلمه به دلمه های ردیف بالایی نمی رسد پیشنهاد ما این است که دلمه ها را داخل یک ماهیتابه بزرگ بپزید.
کف ظرف را با مقداری روغن چرب کنید دلمه ها را به صورت برعکس و کیپ تا کیپ هم قرار دهید روی دلمه ها یک بشقاب با درب قابلمه کوچک قرار دهید تا حین پختن را نرود.
سس دلمه را با ترکیب کردن رب انار آب و روغن به میزانی که در ابتدا گفتیم آماده کنید البته مواد لازم برای تهیه سس دلمه کاملاً سلیقه ای است شما می توانید مقدار آن را کم و زیاد کنید اگر دوست دارید که دلمه طعم ملس بیشتری داشته باشد میتوانید میزان رب انار را بیشتر کنید.
سس را روی دلمه ها ریخته و درب قابلمه را با دمکن بپوشانید قابلمه را مثل زمانی که برنج را برای دم کشیدن میگذارید بر روی شعله قرار دهید.
مدت زمان پخته شدن دلمه برگ مو حدود یک ساعت است.
توجه داشته باشید که آب درون قابلمه باید کامل تبخیر شود و دلمه ها در پایان بدون آب سرو شوند.
اضافه کردن موادی مثل آبلیمو آبغوره تمرهندی ، رب ذغال اخته ، رب نارنج و هم افزودنی های ترش دیگر به سلیقه شما بستگی دارد و میتواند طعم دلمه های شما را ملس تر کند.